Blog

Wit is witter als er zwart onder zit! persbericht galerie Oosthem , tot en met 18 april te bezichtigen.


Fransje Versloot

Bijna elke ochtend is Fransje te vinden in haar atelier in de oude Douwe Egberts-fabriek. ‘Een nieuw doek rol ik eerst donker. Zwart, bruin of donkerrood’ Op die manier concentreert ze zich en sluit ze de wereld buiten. ‘Want wit wordt krachtiger op een donkere onderlaag. En alle kleuren worden ook intenser als je meer lagen verf aanbrengt. Dus liever tien dunne laagjes dan één dikke klodder.’ Fransje werkt met acrylverf, in combinatie met zand en verfverdikkers. Ze gebruikt spatels en sponzen, en plamuurmessen om in de verf te krassen en de gelaagdheid te accentueren.

Klik voor een grote foto Klik voor een grote foto

Haar doeken vormen een dagboek van wat haar bezighoudt. Haar voelsprieten vangen veel op en die impressies van ontmoetingen, ervaringen of nieuws verteert ze emotioneel. Daarna gooit ze die eruit op schilderdoeken. Niet volgens een plan, maar geleid door haar intuïtie en haar gemoed. In wezen ordent ze zo de zaken in het leven die haar beroeren.

Klik voor een grote foto Klik voor een grote foto

Natuur is een weerkerend thema in haar werk. Toch schildert Fransje nooit op locatie of aan de hand van foto’s. Sterker nog, ze verkeert niet vaak in de natuur. Haar schilderijen komen tot stand door haar eigen indrukken, herinneringen en ervaringen te visualiseren. De mensen die ernaar kijken associëren de beelden die daaruit voortvloeien, met een dierbaar landschap of het uitzicht uit hun slaapkamerraam. Zo leverde de verhuizing van Den Haag naar Friesland een reeks doeken op die aan de Wadden doen denken. ‘Achteraf was het een manier om vriendschap te sluiten met de horizonten in mijn nieuwe omgeving.’

0